• Autovakantie met de kinderen lees deze tien tips

Voor een autovakantie met (kleine) kinderen is enige voorbereiding nodig. Gelukkig helpen deze 10 tips zowel beginners als gevorderden om van de autovakantie een plezierreis te maken – zowel onderweg als op de eindbestemming! Het is tenslotte de bedoeling dat het voor iedereen vakantie is. 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: van de zon wordt iedereen vrolijk. Dit geldt zowel voor de wintersport (wat is een terrasje in de sneeuw met bewolking?) als voor alle andere vakanties. Natuurlijk gaat het nog eens extra op voor de zomer. Frankrijk staat hoog aangeschreven als populairste bestemming voor autovakanties met kinderen vanwege de zonzekerheid en de mooie natuur. Daarnaast is er op cultuurgebied ook veel te zien en beleven.

Tip 1: voorpret voor iedereen

Hoe meer kinderen bij de voorpret worden betrokken, hoe grote de vakantievoorpret is. Maak bijvoorbeeld zelf een voorselectie van favoriete bestemmingen en accommodaties. Vervolgens kunnen de kinderen daar een eindstem in uitbrengen. Bedenk voor ieder lid van het gezin een leuke activiteit om tijdens de vakantie te ondernemen. Gedeelde voorpret is de leukste voorpret!

Tip 2: de beste locatie met kinderen

Eindeloze autoritten maken kinderen niet al te vrolijk. U merkt misschien zelf ook hoe vermoeid u na een lange autorit bent – zelfs als u alleen bijrijder bent. Kies daarom een bestemming die in één dag te rijden is*. Lukt dit niet, of reist u liever niet te lang op één dag? Kies dan voor langere pauzes en/of een overnachtingshotel, -camping of -bed and breakfast.

Tip 3: de beste accommodatie met kinderen

Wij geloven dat een landgoed alles heeft wat een vakantie met kinderen nodig heeft. Het heeft de weidsheid en het natuurschoon van een camping, de rust en privacy van een villa, en de faciliteiten van een appartement. Het heeft gewoon ook iets om zelf te kunnen koken en daarna niet te hoeven afwassen. Met de kinderen in bed is het tijd om zelf onder genot van een drankje de avondzon onder te zien gaan. Overdag is er weer tijd om te zwemmen, de natuur in te trekken of andere leuke activiteiten te ondernemen.

Tip 4: verken vooraf de omgeving

Hiermee bedoelen we niet dat u vooraf alvast naar de vakantiebestemming komt. We bedoelen ermee dat het goed is om vooraf te kijken wat er te beleven valt. Zijn er supermarkten in de buurt voor de nodige boodschappen? Wat voor activiteiten kunt u in de omgeving doen? Zijn deze ook geschikt voor kinderen? Is de gekozen accommodatie groot genoeg voor meereizende vrienden of familieleden, die bijvoorbeeld af en toe op de kinderen passen zodat u samen met uw partner iets kunt ondernemen? Kortom: verken de omgeving op afstand. Zo krijgt de vakantie ook steeds meer vorm.

Tip 5: de vakantiechecklist

Ze zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk! Zorg dat niets wordt vergeten en download een handige online vakantiechecklist. Er zijn speciale checklists voor een autovakantie met (kleine) kinderen. Ook de ANWB heeft een aanbod met diverse paklijsten. Op zo’n checklist staan vaak ook handigheden waar u zelf misschien niet gelijk aan had gedacht, maar die onmisbaar blijken!

Tip 6: slim op weg

Bedenk vooraf ook hoe de kinderen zich onderweg kunnen vermaken. Wat voor spelletjes zijn er in de auto te doen? Houd hierbij ook rekening met eventuele wagenziekte of reisziekte.

Tip 7: bewust gekozen stopplekken

Een autovakantie met kinderen vraagt om een slimme route met voldoende stops – niet alleen voor plas- en eetpauzes, maar ook om even te rennen, springen en klimmen! Er zijn richting Frankrijk veel kindvriendelijke wegrestaurants met speeltuin. Deze lenen zich voor een goed pauzemoment.

Tip 8: plan genoeg rustmomenten in

Eerder hadden we het al over het bekijken van alle mogelijkheden die een autovakantie biedt. Kijk daarnaast ook eens naar de planning. Zijn er genoeg dagen of dagdelen waarop u helemaal niets doet? Met maximaal één activiteit per dag zit u – zeker met jongere kinderen – meer dan goed. Vergeet niet dat kinderen zich vaak uren vermaken met rondlopen, in het zand spelen, een balspel… en zo komt u nog eens aan die stapel boeken toe die u al tijden wilt lezen!

Tip 9: koop lokaal in

Ja, dit is iets om al in tip 5 mee te nemen – of eigenlijk: om bij tip 5 thuis te laten. Koop lokaal! Laad de auto niet te vol met Nederlandse producten en laat uw kinderen kennismaken met interessante streekproducten. Laat elk gezinslid in de lokale supermarkt een eigen vlees(vervanger) kiezen voor op de barbecue en maak er een proeffestijn van. Minder meeslepen, lokaal proeven én nog goed bezig zijn voor het milieu ook… alleen maar positief!

Tip 10: relax!

Als niet alles gaat zoals gepland: relax! Het is tenslotte vakantie.

Als uw kinderen genieten, geniet u ook. Ga voor het gemak van Domaine de Bellac. Plant u een autovakantie met kinderen? Twijfelt u of Domaine de Bellac iets voor u is? Bekijk dan eens de top 10 activiteiten rondom Domaine de Bellac (voor jong en oud) of lees over de leukste (ook kindvriendelijke) restaurants in de directe omgeving.

Domaine de Bellac